AD Haagsche Courant

Koningin Beatrix en het gedanste kado | Choreografie: Mirella Simoncini
Koningin Beatrix en het gedanste kado | Choreografie: Mirella Simoncini

 

Leerlingen van Haagse Balletschool Mabel Alter in Ridderzaal


maandag 19 december 2005

CHARLOTTE VAN KESSEL
DEN HAAG

Vlak voor het grote moment zijn ze ineens rustig. Ze ademen uit, kijken elkaar hoopvol aan. "Wie is er zenuwachtig?,"fluistert Sascha (10) als ze met hun tutuutjes in een kringetje staan. De zes vingers gan de lucht in.
Zes meisjes van 9 tot 14 jaar van de in Den Haag gevestigde Balletschool Mabel Alter dansen deze zaterdagavond voor de koningin in de Ridderzaal, tijdens het diner ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum. Ze treden op met Charlotte van den Reek, die de Spaanse Coppelia solo danst in een speciale choreografie van Mirella Simoncini.

De danseressen mogen de koningin het cadeau overhandigen: zilveren kandelaars in de vorm van 25 tulpen. Maar pas vlak voor de meisjes van de kleedkamer richting Ridderzaal lopen, leggen ze nerveus een hand op hun buik. Tot die tijd kwebbelen ze ononderbroken over soorten haarspeldjes, over de vraag of de vrouw van de premier er zal zijn, hoeveel coupletten het volkslied telt en wie welke functies op de mobiele telefoon heeft.

Natuurlijk zijn ze oprecht onder de indruk van het mooie handbewerkte zilver, van alle camera's die hun bewegingen volgen. En van het tapijt in de Ridderaal, waarin je bijna wegzakt. En het meest nog van koningin Beatrix.
Maar, leggen ze uit, ze zijn gewend om voor publiek te dansen.

En ze krijgen wel de nodige discipline als dat moet van Mirella Simoncini. De jonge danseressen voelen dat het heel bijzonder is wat zij doen, als ze premier Balkenende horen praten terwijl ze achter de grote deur hun moment afwachten.
Heel even duurt het uiteindelijk. Veel korter dan tijdens de repetities, zeggen ze na afloop. Alles ging goed en de koningin vond het prachtig.
Nog één moment laten de meisjes zich tegen de muur bij de kleedkamer zakken. Geruisloos met blosjes op de wangen. Tot de eerste haar moeder belt, dan begint er een vrolijk opgewonden gebabbel.

Meer Klik...

Beatrix

Ontroerend moment: Koningin Beatrix en studenten Junior Ballet van Balletschool Mabel Alter.
Ontroerend moment: Koningin Beatrix en studenten Junior Ballet van Balletschool Mabel Alter.