Mandy Leegstra tijdens Summerschool Den Haag

Eindelijk zomer. Tijd om te relaxen. Bijvoorbeeld liggend in de zon op het strand met een ijskoud drankje in de hand. Maar niet voor studenten van Summerschool Den Haag. Dansers werken zich daar in het zweet om nog beter te leren dansen.

Tijdens de zomervakantie geven balletdansers alles op de Haagse Summerschool. Om nog beter te worden, die lastige plié eindelijk onder de knie te krijgen of door eindelijk met die gave, beroemde choreograaf te kunnen werken. Bij Summerschool Den Haag is voor ieder wat wils. “We hebben lessen voor beginners, die nog nooit eerder aan ballet hebben gedaan. Maar er zijn ook choreografie workshops voor professionals zoals deze zomer o.a. door Elisabeth Gibiat met werk van Itzik Galili en klassiek repertoire door Igone de Jongh (Het Nationale Ballet)”, zegt artistiek leidster Mirella Simoncini.

Lody van Naerssen

Lody van Naerssen (19) danst het liefst de hele dag door. Behalve als het tegen de dertig graden is, de balletkleding aan zijn lijf plakt en hij mensen in strandkleding richting Scheveningen ziet gaan. “Dan vind ik het wel lastig hoor, om ook nog in de zomer te dansen. Ik verlang dan naar zon, zee en strand. Maar zodra ik de eerste danspassen weer heb ingezet, raak ik dat gevoel kwijt. Dan ga ik helemaal op in de bewegingen. Dan weet ik weer waarom ik ook de hele zomer door wil dansen.”

De balletdanser is in de zomermaanden terug in de buurt van Den Haag bij zijn familie. Hij woont in Los Angeles. Daar volgt hij sinds januari een dansopleiding aan het prestigieuze Millennium Dance Complex. Om de concurrentie aan te gaan, danst hij ook in de zomer. “Als danser moet je altijd bezig zijn, nieuwe dingen leren en ik wil graag mijn techniek bijschaven. Ik heb soms problemen met stabiliteit. Vooral bij pirouettes. Dan heb ik een verkeerde lichaamshouding. Summerschool Den Haag is daar juist geschikt voor omdat de groepen kleiner zijn. In LA krijgen we in grote groepen les. 

Lody werkt zich deze zomer graag in het zweet vanwege de docenten. “Er komen bijvoorbeeld dansers van het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater”, zegt hij dolenthousiast. “Ik ben heel benieuwd naar hun lessen!” Naast ballet, danst Lody ook hiphop. “Vroeger waren dat echt twee gescheiden werelden, die weinig van elkaar wilden weten. Ballet had een soft imago. Maar nu niet meer. Onder meer door dansprogramma’s op tv, weten hiphoppers hoe belangrijk techniek is. Mijn hiphop vrienden volgen daarom nu ook balletcursussen.”

Hoopt Lody nu op een natte zomer, omdat hij zoveel moet dansen? “Welnee, ik dans ook niet de hele dag. Tussen de lessen door is er tijd om naar het strand te gaan en ’s avonds ook. Den Haag is een heerlijke stad in de zomer. En als ik vrij ben, geniet ik er ook met volle teugen van.”

Yvette va Ruijven tijdens een voorstelling van ArtEZ

Yvette van Ruijven

De zomermaanden zonder dansen? Yvette van Ruijven (21) zou er niet aan moeten denken. “Dat duurt veel te lang. Ik kan niet zonder! Het is maar goed ook, dat er een Summerschool is. Want als danser moet je voortdurend je spieren trainen. Tijdens het dansen span je namelijk spieren aan die je normaal niet gebruikt. Dus een hele zomer in een strandstoel hangen, zorgt ervoor dat je in september stijf bent. En de spieren weer helemaal opnieuw moet trainen. Dat kan natuurlijk niet.”


Yvette danst drie keer in de week bij Summerschool Den Haag. “Dan heb ik ook nog tijd genoeg om de stad in te gaan en vakantie te vieren. Het is dus niet zo dat ik niks anders doe dan dansen in de zomer.” Tijdens het studiejaar zit ze in Arnhem, waar ze de opleiding docent dans volgt.

Ook zij roemt de kleine klassen. “In Arnhem volgen we meestal lessen met dertig studenten. Tijdens Summerschool Den Haag bijvoorbeeld maar tien. Ik heb er de vorige jaren ook lessen gevolgd en steeds leer ik heel veel door de persoonlijke aandacht die docenten aan dansers geven. De sfeer is er ook heel goed. Iedereen offert vakantietijd op om te dansen en is supergemotiveerd. Je doet het voor jezelf.” 

Volgens de studente is Den Haag voor een Summerschool the place to be. “Den Haag is de danshoofdstad van Nederland. Er zijn zo veel leuke dansscholen. Daarnaast zijn er veel dansgroepen en theaters van kleine tot het prestigieuze Nederland Dans Theater. Er hangt in Den Haag een geweldige danssfeer, die je nergens anders in Nederland vindt.”